بیماران کرونایی پس از بهبودی چه عوارضی دارند؟
به گزارش مجله سفر به کانادا، نتیجه کالبدشکافی یک بیمار 85 ساله درگذشته به علت بیماری کووید-19 در ووهان چین نیز آسیب گسترده و بازگشت ناپذیر ریه را نشان می دهد. به گزارش دیلی میرور، این آسیب ریوی که در پزشکی به آن فیبروز ریوی می گویند با ایجاد بافت جوشگاهی در سراسر ریه همراه است و ریه را از کار می اندازد. به گفته دکتر پنگ ژیونک، رئیس بخش مراقبت های ویژه در بیمارستان ژون ژنان در شهر ووهان کالبد شکافی این فرد فوت ناشی از کووید-19 نشان می دهد این ویروس باعث آسیب جبران ناپذیری به ریه ها و سیستم ایمنی بدن می گردد. حتی اگر چنین بیماری نیز درمان گردد و زنده بماند، آسیب به بافت ریه تا با او باقی خواهد ماند و او را دچار تنگی نفس خواهد نمود.
خبرنگاران| ویروس کرونا تا به امروز بیشتر کشور های دنیا را آلوده کرده وتعداد مبتلایان در دنیا به بیش از 430 هزار مورد و در ایران نیز به بیش 27 هزار مورد رسیده است، البته شیوع آن هر لحظه گسترده تر می گردد و افراد بیشتری را آلوده می نماید، با این حال بسیاری از مبتلایان نگران عوارض این ویروس پس از بهبودی هستند.
به گزارش خبرنگاران، بسیاری از مبتلایان به ویروس کرونا نگران هستند که پس از بهبودی کامل، همچنان عوارض ریوی و دیگر عوارض این بیماری ادامه پیدا کند، در این رابطه بعضی از پزشکان در خصوص عواقب جدی کرونا ویروس و اینکه پس از بهبودی حالت افراد مبتلا چگونه خواهد بود، صحبت کرده اند.
به گزارش South China Morning Post مدیریت امکانات بیمارستانی هنگ کنگ اعلام کرده که بیمارانی که پس از ابتلا به ویروس جدید از کرونا Covid-19 بهبود می یابند در آینده هنگام راه رفتن سریع دچار اختلال در عملکرد ریه و احساس نفس تنگی شدید خواهند شد.
این نتیجه گیری بر اساس مطالعه شرایط گروهی از 12 بیمار که درمان شده اند فراهم شده است. به گفته مارگارت اوون زنگ، رئیس مرکز عفونت های بیمارستانی هنگ کنگ، دو یا سه نفر از آن ها دیگر قادر به انجام وظایفی که قبلاً می توانستند انجام دهند، نمی باشند.
به گفته وی آن ها هنگام راه رفتن سریع دچار نفس تنگی می شوند. در بعضی از بیماران (پس از بهبودی) ممکن است 20 تا 30 درصد عملکرد ریه ها کاهش یابد.
رئیس مرکز عفونت های بیمارستانی هنگ کنگ اضافه کرد: این بیماران پس از بهبودی باید معاینه بیشتری را برای معین میزان ضعف عملکرد ریوی انجام دهند. همچنین برای تقویت ریه ها به آن ها فیزیوتراپی نیز تجویز می گردد. تجزیه و تحلیل نتایج تموگرافی کامپیوتری ریه های 9 بیمار تحت معالجه در بیمارستان پرنسس مارگارت علائمی شبیه به علائم شیشه های مکدر را نشان داد، که نشان دهنده آسیب به اندام های داخلی است.
وی به بیمارانی که بهبود یافتند برای تحریک سیستم قلبی عروقی و یاری به ریه ها و سیستم تنفسی شان، تمرینات ورزشی از جمله شنا کردن را توصیه کرده است.
مارگارت اوون زنگ در پاسخ به اینکه آیا بیماری در فرد بهبود یافته ایمنی ایجاد می نماید یا خیر، گفت: هنوز زود است بتوان با قطعیت پاسخ این سئوال را داد. این ویروس از اواخر دسامبر 2019 شایع شده، ولی تجربه ای که از سایر ویروس ها از جمله انواع دیگر ویروس کرونا داریم، این است که بدن فرد بهبود یافته آنتی بادی هایی فراوری می نماید که او را در برابر این بیماری محافظت می نماید.
نتیجه کالبدشکافی یک بیمار 85 ساله درگذشته به علت بیماری کووید-19 در ووهان چین نیز آسیب گسترده و بازگشت ناپذیر ریه را نشان می دهد. به گزارش دیلی میرور، این آسیب ریوی که در پزشکی به آن فیبروز ریوی می گویند با ایجاد بافت جوشگاهی در سراسر ریه همراه است و ریه را از کار می اندازد.
به گفته دکتر پنگ ژیونک، رئیس بخش مراقبت های ویژه در بیمارستان ژون ژنان در شهر ووهان کالبد شکافی این فرد فوت ناشی از کووید-19 نشان می دهد این ویروس باعث آسیب جبران ناپذیری به ریه ها و سیستم ایمنی بدن می گردد. حتی اگر چنین بیماری نیز درمان گردد و زنده بماند، آسیب به بافت ریه تا با او باقی خواهد ماند و او را دچار تنگی نفس خواهد نمود.
دکتر پنگ ژیونگ گفت: تأثیر کووید-19 بر روی بدن انسان شبیه به ترکیبی از عفونت های حاد تنفسی ویروسی (به طور خاص سندرم حاد سارس و ایدز) است، زیرا هم به ریه ها و هم به سیستم ایمنی بدن آسیب می رساند.
به گفته پنگ با توجه به نتایج این کالبدشکافی ضروری است در مراحل اولیه بیماری اقدامات درمانی برای جلوگیری از ایجاد فیبروز بازگشت ناپذیر ریه انجام گردد.
آرمین وزیریان متخصص بیماری های عفونی درباره عوارض ویروس کرونا گفته است که حدود 14 درصد افرادی که مبتلا به این ویروس می شوند در بیمارستان ها بستری خواهند شد و ریه های آن ها به شدت درگیر می گردد و محتمل است عوارض تنفسی ناشی از کرونا تا سال های زیادی گریبان گیرتان گردد.
به گفته وی شدت درگیری افراد بر اثر ویروس کرونا کاملا متفاوت بوده و ممکن است یک یا دو لکه در ریه فرد به صورت درگیری مختصر دیده گردد و در درگیری کرونا در فرد دیگر ریه هایش را دچار اختلال کند.
این متخصص عفونی و تب دار دانشگاه توضیح داد: واقعیت این است که نمی توان اتفاقات زندگی فردی را که بر اثر ویروس کرونا ریه هایش نابود شده است را پیش بینی کرد.
وزیریان اظهار کرد: فردی که بر اثر ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستان حاضر می گردد و کادر درمانی برای او درمان های ضد ویروس تجویز می نماید علائم کرونا بسیار کمتر می گردد، ولی واقعیت این است که معین نیست ریه فردی که تخریب شده است جتی اگر به زندگی عادی برگردد تا چه میزان ظرفیت ریه اش حفظ خواهد شد؛ بنابراین باید منتظر ماند.
این متخصص عفونی ادامه داد: با افراد که صحبت می کنیم اکثرا تردد در مکان های شلوغ و پرتردد را ذکر می نمایند، البته مواردی هم دیده شد که افراد در خانه های پرجمعیت و با رفت و آمد زیاد زندگی می کردند.
وزیریان اظهار کرد: آنالیز ها و مطالعات گوناگون نشان داده است که 5 درصد بیماران به آی سیو می فرایند و مرگ و میر در مراکز و مکان های مختلف کاملا متفاوت است، ولی کسی که روبرو زیادی در اماکن شلوغ و پرتردد داشته است یا مبتلا به بیماری زمینه ای شدیدی بوده اند، ریسک زیادی در ابتلا به ویروس خطرناک و کشنده کرونا خواهند داشت.
وی گفت: ویروس کرونا کاملا غیر قابل پیشگیری بوده و ممکن است فرد جوان هم کارش به آی سیو بکشد، ولی افرادی که بیماری های زمینه ای دارند، مسن هستند و روبرو بیشتری با افراد داشته اند، ممکن است به آی سیو بفرایند و حتی جان خود را هم از دست بدهند.
محمدمهدی زحمتکش فوق تخصص بیماری های ریه، نیز درباره اینکه آیا افراد مبتلا به ویروس کرونا پس از بهبودی نیز دچار تنگی نفس یا بعضی عارضه های کبدی خواهند شد یا خیر، گفته است که هنوز تجربه خیلی زیاد و طولانی مدت درباره اینکه این ویروس چگونه رفتار خواهد نمود، نداریم و باید زمان بگذرد تا ببینیم عارضه ای که در ریه، کلیه و نقاط دیگر بدن می گذارد چگونه است.
وی اضافه کرد: با توجه به ویروس های قبلی، ممکن است درجاتی از مسائل را برای بیمار بهبودیافته برجا بگذارد و تدریجاً فروکش کند و گاهی به ندرت امکان دارد این عارضه تا آخر عمر در ریه فرد بیمار بماند، اما قطعاً آنچه در ریه بیمار می ماند باعث زمین گیر کردن نمی گردد، اما همان طور که گفتم باید رفتار ویروس را در آینده بیشتر آنالیز کنیم و ببینیم تفاوتی با ویروس های قبلی دارد یا خیر یا مثل آن ها عمل می نماید.
زحمتکش توضیح داد: محتمل است کسانی که دچار نارسایی تنفسی شده و در آی سی یو بستری شدند و سندروم زجر تنفسی و احتیاج به اکسیژن و دستگاه تنفس مصنوعی داشتند، بعداً عوارض داشته باشند، اما این عوارض به مرور کمتر می گردد و به ندرت ممکن است تا آخر عمر بیمار همراه وی باشد.
منبع: فرادید