آشنایی با شیوه عضویت کشورها در ناتو

به گزارش مجله سفر به کانادا، سیاست ناتو در قبال پذیرش عضو جدید چیست و یک کشور برای عضویت در ناتو چه باید بکند؟

آشنایی با شیوه عضویت کشورها در ناتو
  • پیشینه ناتو

پس از ویرانی حاصل از جنگ جهانی دوم، سازمان ناتو با هدف جلوگیری از یک جنگ جهانی دیگر و همچنین حفاظت از کشورهای حوزه آتلانتیک در بروکسل تاسیس شد.

این پیمان بر اصل دفاع جمعی بنا شده است. به این معنی که اگر یکی از کشورهای عضو هدف حمله قرار گیرد، دیگر کشورها می بایست پا پیش بگذارند و به آن کشور یاری نمایند.

بنابر اساسنامه سازمان ناتو، دعوت از عضو جدید و پذیرش آن منوط به موافقت تمامی اعضا است. این سیاست درهای باز ناتو به این معنی است که هر کشوری در اروپا، به شرط تطابق با استاندارها و تعهدات عضویت، می تواند به این سازمان بپیوندد.

از سال 1949 و پس از تاسیس ناتو، 17 کشور جدید به این پیمان پیوسته اند.

مونته نگرو آخرین کشوری که در سال 2017 به این سازمان پیوسته است و در حال حاضر چهار کشور به طور رسمی در صف انتظار پیوستن به سازمان ناتو هستند: اوکراین، گرجستان، بوسنی و هرزگوین و آخرین آن ها جمهوری مقدونیه شاقتصادی.

سران اروپایی و آمریکایی کشورهای عضو ناتو در اجلاس مشترک - رویترز

  • چگونه می توان به ناتو پیوست؟

پیش از آنکه کشوری بتواند برای عضویت در ناتو دعوت گردد، باید سه پیش شرط را دارا باشد:

1- کشور باید از نظر جغرافیایی درون اروپا قرار داشته باشد. البته آمریکا و کانادا از این شرط مستثنی هستند از آن رو که جزو کشورهای بنیانگذار ناتو محسوب می شوند.

2- در کشور باید دموکراسی برقرار باشد.

3- کشور باید از ظرفیت و اراده کافی برای مشارکت در امور امنیتی اروپا-آتلانتیک برخوردار باشد.

اگر این سه شرط تامین گردد، کشور به کارگروه برنامه اجرایی عضویت (موسوم به MAP) دعوت می گردد. این کارگروه مشاوره های فنی لازم در امور مختلف مربوط، از دفاعی و نظامی گرفته تا سیاسی و مسائل قانونی، را ارائه می دهد. ناتو تصریح دارد فرآیند عضویت هیچ دو کشوری، چه از حیث مدت زمان و چه از حیث ابعاد آنالیز، در این مرحله مثل هم نیست.

در مرحله بعد هر کدام از 29 کشور عضو ناتو باید پروتکل عضویت کشور مدعو را تصویب و تایید نمایند. در همان زمان که فرآیند تصویب اعضا در حال اجرا است، کشور مدعو در شماری از کارهای سازمان ناتو مشارکت داده می گردد.

در مرحله آخر کشور خواستار عضویت در ناتو باید مصوبه ملی خود را به این سازمان تسلیم کند. برخی از کشورها برای اخذ این تاییدیه دست به برگزاری یک رفراندوم می زنند و برخی دیگر ترجیح می دهند این عمل را با یک رای گیری در مجلس انجام دهند.

زمانی که تمام این مراحل انجام شد و بیانیه از تصویب اعضای سازمان ناتو گذشت، یک کشور عضو این سازمان محسوب می گردد. با این حال این عضویت نیازمند ادای تعهدات اقتصادی است.

بنابر تصمیم اجلاس این سازمان در اجلاس ولز در سال 2014، ناتو از کشورهای عضو می خواهد تا سقف 2 درصد از سرانه ناخالص ملی خود را به ناتو اختصاص دهند.

هرچند مطابق اعلام ناتو، بودجه این سازمان برای سال گذشته 957 میلیارد دلار بوده است که از این رقم آمریکا 686 میلیارد دلار، معادل تقریبا 72درصد کل، را تقبل می نماید.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 20 خرداد 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: canadaro.ir شناسه مطلب: 177

به "آشنایی با شیوه عضویت کشورها در ناتو" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با شیوه عضویت کشورها در ناتو"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید