برترین غذاهای محلی اصفهان که همه باید بچشند!

به گزارش مجله سفر به کانادا، در سفر به اصفهان فقط جاذبه های دیدنی این شهر مورد توجه نیست. برای تکمیل یک مسافرت فوق العاده به این شهر حتماً باید برترین غذاهای اصفهان را هم امتحان کنید. غذاهای محلی اصفهان به نوعی معرف نوع تغذیه اهالی این استان و شهرهای تابعه آن در گذشته است.

برترین غذاهای محلی اصفهان که همه باید بچشند!

این غذاها که تنوع آن ها هم کم نیست، در کنار مکان های دیدنی به عنوان نماد شهر اصفهان چه برای گردشگران داخلی و چه برای جهانگرد های خارجی جالب توجه هستند. اگر آشنایی با فرهنگ غذایی استان اصفهان برای شما مجذوب کنندهیت دارد، یا از آن دسته افراد خوش خوراکی هستید که دوست دارید همواره غذاهای تازه را امتحان کنید، این مطلب دقیقاً برای شما نوشته شده است.

1.بریانی از برترین غذاهای اصفهان

از هر کس که بپرسید معروف ترین و برترین غذای محلی اصفهان کدام مورد است، حتماً در جواب شما بریونی یا بریانی را معرفی خواهند کرد. این غذا به قدری معروف است که یک صفحه اختصاصی در ویکی پدیا به خود اختصاص داده است. ترکیب اصلی بریانی گوشت چرخ نموده، اما به شکلی فرق دارد. در ادامه دستور طبخ این غذا که جزو غذاهای سنتی اصفهان رستوران است را با شما به اشتراک می گذاریم.

مواد اولیه بریانی

  • 500 گرم گوشت گوسفندی
  • 100 گرم جگر سفید یا شش گوسفند
  • 3 عدد پیاز بزرگ
  • 50 گرم دنبه
  • 1 قاشق چای خوری نعناع خشک شده
  • 1 قاشق چای خوری پودر دارچین
  • 1 قاشق چای خوری زعفران دم نموده
  • نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و روغن به اندازه کافی

طرز تهیه بریانی

  1. برای تهیه یکی از برترین غذاهای اصفهان باید اول گوشت را بپزید. برای این کار یکی از پیازها را خرد کنید و در کمی روغن تفت دهید. سپس دنبه و گوشت قرمز را به پیاز اضافه نموده و خوب تفت دهید. در پایان با حدود 4 لیوان آب اجازه دهید تا گوشت بپزد.
  2. برای گرفتن بوی گوشت و خوش طعم کردن غذا هم از زردچوبه، نمک، دارچین و فلفل سیاه به قدر کافی بهره ببرید. مواد را به قدری بپزید که حدود نصف لیوان از آب گوشت باقی بماند.
  3. همزمان جگر سفید را هم با کمی پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه با 2 لیوان آب به صورت جداگانه بپزید.
  4. زمانی که گوشت گوسفند پخت باید آن را با دنبه چرخ کنید. سپس به مواد چرخ نموده نمک، فلفل، کمی زعفران و نعناع خشک شده اضافه کنید و ترکیب را خوب ورز بدهید.
  5. از طرف دیگر وقتی که آب جگر تبخیر شد کمی پیاز، زردچوبه و روغن به ظرف اضافه نموده و جگر سفید را هم تفت دهید. کمی بعد شعله را خاموش نموده و جگر سفید را هم چرخ کنید.
  6. حالا گوشت چرخ نموده را به صورت کتلت گرد در آورید و روی آن را کمی دارچین بپاشید. بریانی ها را درون تابه با روغن گرم شده سرخ کنید. هنگام سرخ شدن بریانی باید کمی پشت آن را فشار دهید تا ظاهری یک دست پیدا کند.
  7. در پایان که دو طرف بریانی را سرخ کردید، آن را با آب گوشت به جای مانده و نان سنگک سرو کنید. برای تزیین بریانی از جگر سفید چرخ شده بهره ببرید.

نکته: برای طبخ راحت تر می توانید جگر سفید را با گوشت و دنبه در یک قابلمه بپزید.

2. حلیم شیر از برترین غذاهای اصفهان

یکی دیگر از غذاهای محلی اصفهان حلیم شیر است. این غذا هم ساده و هم خوشمزه و مقوی است. در حلیم شیر از گوشت استفاده می گردد. اما انتخاب شما محدود به نوع خاصی از گوشت نخواهد بود. زیرا می توانید به دلخواه از گوشت سفید مرغ یا بوقلمون و یا گوشت قرمز بهره ببرید.

مواد اولیه حلیم شیر

  • 200 گرم گندم پوست گرفته
  • 200 گرم گوشت گوسفند
  • 2 پیمانه شیر
  • 30 گرم کره
  • 2 عدد پیاز
  • نمک و چوب دارچین به اندازه

طرز تهیه حلیم شیر

  1. در طرز تهیه یکی دیگر از برترین غذاهای اصفهان باید اول گوشت را با کمی روغن و پیاز تفت دهید. بعد از چند دقیقه زمانی که گوشت تغییر رنگ داد چند لیوان آب روی آن بریزید. برای معطر شدن گوشت یک تکه چوب دارچین را به آن اضافه کنید.
  2. گندم ها را از چند ساعت قبل از طبخ بخیسانید. سپس آن ها را با چند لیوان آب بپزید. مدت زمان پخت گندم باید زیاد باشد تا به خوبی له گردد.
  3. در ادامه زمانی که گوشت پخت، اما هنوز اندازهی آب داشت، زیر قابلمه را خاموش کنید. گوشت را از آب گرفته و آن را ریش ریش کنید.
  4. در اواسط پخت گندم آب گوشت را به ترکیب اضافه کنید.
  5. در نیم ساعت آخر پخت هم شیر را به گندم اضافه کنید. سپس مخلوط را خوب له کنید. برای این کار از میکسر یا گوشتکوب برقی یاری بگیرید.
  6. بعد از له کردن گندم ها باید گوشت ریش شده را به همراه کره، یک چوب دارچین و نمک به ترکیب درون قابلمه اضافه کنید. در پایان اجازه دهید تا حلیم شیر حدود 30 دقیقه دیگر هم بپزد و به خوبی جا بیفتد.

نکته: هنگام پخت گندم به تنهایی هرگز مخلوط را هم نزنید. در صورت هم زدن ته گرفتن گندم پخته شده آغاز می گردد. پس در چنین شرایطی باید آن را مدام با ملاقه هم بزنید. بعلاوه راز کشدار شدن حلیم شما به جنس گندم، پخت کافی و له کردن به اندازه گندم بستگی دارد.

3. شله ماش از غذاهای محلی اصفهان

یکی دیگر از برترین غذاهای اصفهان شله ماش است. این غذا البته در سایر نقاط کشور هم به اشکال گوناگون طبخ می گردد. تهیه شله ماش بسیار راحت است، زیرا به مواد زیادی احتیاجی ندارد. برای طبخ این غذا طبق دستور زیر عمل کنید.

مواد اولیه شله ماش اصفهانی

  • 5/1 پیمانه برنج ریز محلی
  • 1 پیمانه ماش
  • 4 عدد پیاز درشت
  • 3 حبه سیر
  • نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و روغن به اندازه کافی

طرز تهیه شله ماش از برترین غذاهای اصفهان

  1. برنج و ماش را از قبل به صورت جداگانه بخیسانید.
  2. سپس ماش را به همراه 2 لیوان آب درون یک قابلمه میانه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا بپزد.
  3. در ادامه سیر و پیاز را خرد کنید. اول سیر و بعد پیاز را به صورت جداگانه درون روغن سرخ کنید.
  4. همزمان با پخت ماش، برنج را هم با 3 لیوان آب درون یک قابلمه دیگر بپزید. بعد از گذشت 15 دقیقه ماش پخته شده را به همراه فلفل، زردچوبه و نمک به برنج اضافه کنید.
  5. اجازه دهید شله ماش با حرارت میانه بپزد.
  6. در این مرحله بیشتر پیاز و سیر داغ را به شله ماش اضافه کنید و به جای مانده را برای تزیین نگه دارید.
  7. وقتی که آش به خوبی پخت و به غلظت مناسب رسید آن را درون طرفی بکشید و با سیر و پیاز سرخ شده تزیین کنید.
  8. دقت کنید که در بعضی از دستورها برای خوشمزه شدن این غذا از گوشت استفاده می گردد.

4. یخمه ترش از غذاهای محلی اصفهان

شاید نام این غذا برای شما کمی نا آشنا بنظر برسد. اما اهالی اصفهان به خوبی با این غذای سنتی و اصیل آشنا هستند. یخمه ترش را اگر بتوانید به صورت حرفه ای تهیه کنید، می توانید به چشم برترین غذای محلی اصفهان به آن نگاه کنید. زیرا طعم بی نظیری دارد.

مواد اولیه یخمه ترش

  • 250 گرم گوشت گوسفند
  • 1 پیمانه برنج
  • 30 عدد آلو برقانی
  • 2/1 پیمانه شکر
  • 200 گرم برگ زردآلو
  • 2 عدد به
  • نمک، فلفل و زردچوبه به اندازه کافی

طرز تهیه یخمه ترش اصفهانی

  1. برای تهیه یکی دیگر از برترین غذاهای اصفهانی باید اول گوشت را بپزید. برای این کار گوشت را درون قابلمه ریخته و روی آن آب و زردچوبه بریزید.
  2. آلوها را از کمی قبل بخیسانید. سپس آن ها را به همراه زردآلو به ترکیب گوشت نیم پز شده اضافه کنید.
  3. در این مرحله باید به را خرد نموده و به گوشت بیفزایید. کمی بعد هم برنج را به همراه فلفل و نمک به ترکیب گوشت و آلو اضافه کنید.
  4. پس از پختن کل مواد زمانی که آب آن کشیده شد، باید ترکیب را به خوبی بکوبید. سپس شعله را خاموش نموده و هنگام کوبیدن هسته آلوها را یکی یکی در بیاورید.
  5. بعد از کوبیدن یخمه ترش شکر را به مخلوط اضافه کنید و مواد را به خوبی هم بزنید. در ادامه دوباره ترکیب را روی حرارت بگذارید تا گرم گردد. این مرحله برای اطمینان از حل شدن شکر و یکدست شدن آن با غذا خواهد بود.
  6. کمی بعد یخمه ترش آماده است آن را در ظرف دلخواه خود سرو کنید.
  7. نباید فراموش کنید که شما می توانید اندازه ترش و شیرینی یخمه ترش را متناسب با ذائقه خود تنظیم کنید. به این منظور می توانید اندازه شکر را کم یا زیاد کنید.

5. آش سماق از برترین غذاهای اصفهان

یکی از غذاهای آبکی مختص اصفهان آش سماق است. همانطور که از نام این آش معین است یکی از ترکیبات اصلی آن سماق است که باعث ایجاد یک مزه متفاوت در غذا می گردد. برا چشیدن یک آش با طعمی تازه باید مانند روش زیر عمل کنید.

مواد اولیه آش سماق

  • 200 گرم خرده برنج محلی
  • 500 گرم سماق
  • 300 گرم گوشت چرخ نموده
  • 1 کیلو سبزی شامل ترخون، جعفری، گشنیز و اندازه کمی نعناع
  • 2 عدد پیاز
  • نمک، فلفل، زردچوبه به اندازه لازم

طرز تهیه آش سماق

  1. سماق را از قبل درون آب بخیسانید. برای آغاز برنج را هم با اندازهی آب درون قابلمه ریخته و اجازه دهید تا بپزد.
  2. سبزی را پاک نموده، بشویید و ریز خرد کنید. سپس آن ها را به برنج پخته شده اضافه کنید.
  3. در این مرحله باید گوشت چرخ شده را به همراه پیاز خرد شده، کمی زردچوبه و فلفل با هم ترکیب نموده و گوشت قلقلی درست کنید.
  4. گوشت های قلقلی را با روغن سرخ کنید و درون قابلمه بریزید.
  5. سماق ها را درونی یک پارچه تمیز بریزد و آب آن را کاملاً بگیرید. آب گرفته شده را به ترکیب درون قابلمه اضافه کنید.
  6. در پایان پیاز به جای مانده را درون روغن گوشت قلقلی سرخ نموده و به ترکیب آش اضافه کنید. سپس بعد از پخت کامل آش را درون ظرف مورد نظر سرو کنید.
  7. شما برای خوشمزه تر شدن آش سماق می توانید روی آن پیاز داغ و نعناع داغ بریزید.

دیگر غذاهای محلی اصفهان

در ادامه چند مورد دیگر از سوغات و غذاهای محلی اصفهان را به طور خلاصه آنالیز می کنیم:

کباب مشتی (کباب زردک)

اگر تا به حال به تحقیق در خصوص غذاهای سنتی اصفهان پرداخته باشید، حتما به نام کباب مشتی (کباب زردک) برخورد نموده اید: این غذا با یک نوع هویج زرد رنگ که بومی ایران است و زردک نام دارد، تهیه می گردد. ظاهر این غذا به کتلت نزدیک است و با مواد اولیه زردک، گوشت چرخ نموده، پیاز، آرد نخودچی، سرکه یا شیره و ادویه جاتی نظیر نمک، فلفل سیاه و زردچوبه تهیه می گردد. این غذا بسیار خوش طعم بوده و به شما پیشنهاد می کنیم آن را تهیه کنید.

قیمه ریزه

اگر به صفحه غذاهای محلی اصفهان ویکی پدیا سری بزنید و یا در سایر صفحات این چنین در اینترنت بگردید، بدون شک با نام قیمه ریزه برخورد می کنید. این غذا با مواد اولیه گوشت چرخ نموده، آرد نخودچی، پیاز، رب گوجه فرنگی، نعناع و ترخون و ادویه جات تهیه می گردد و بسیار خوشمزه است. اگر به غذاهایی نظیر آبگوشت علاقه دارید، قیمه ریزه می تواند به یکی از غذاهای محبوب شما تبدیل گردد.

کوفته کشک

به نظر بسیاری از اصفهانی ها، کوفته کشک از جمله برترین غذاهای اصفهان است؛ این کوفته همچون بعضی دیگر از آش ها و غذاهای اصفهانی سرشار از کشک است و اگر شما نیز به این لبنیات مجذوب کننده و خوش طعم علاقه مندید، ضروری است به سرعت به سراغ تهیه کوفته کشک بروید. مواد اولیه این غذا عبارت اند از: گوشت چرخ نموده، برنج آبکش شده، سبزی های معطر نظیر گشنیز، تره، جعفری و شوید، کشک، پیاز، سیب زمینی، نعناع خشک، سینه مرغ، تخم مرغ و نعناع خشک.

دلمه برگ مو اصفهانی

دلمه برگ مو اصفهانی بدون شک پس از بریانی، معروف ترین غذای اصفهان است. دلمه برگ مو اصفهانی تفاوت های مهمی با دلمه برگ مو شیرازی دارد؛ البته هر دوی این ها بسیار خوشمزه هستند و پیشنهاد می کنیم هر دو نوع آن ها را تهیه کنید. برای تهیه این غذا به برگ مو، گوشت چرخ نموده، پیاز، لپه، باقلا، کشمش، برنج، خرما، سبزیجات معطر نظیر شوید، ترخون، مرزه، جعفری، ادویه جاتی نظیر فلفل سیاه، دارچین و پودر سیر، آبلیمو و شکر احتیاج خواهید داشت.

جمع بندی

در این راهنما به معرفی برترین غذاهای اصفهان پرداختیم و دستور پخت غذای اصفهانی را به شما ارائه دادیم. البته فهرست این غذاها تنها به موارد بالا ختم نمی گردد. از سایر غذاهای خیابانی اصفهان که البته هر کدام در بخشی از اصفهان بیشتر مورد توجه است، می توانیم به شله بریان ریزه، کوکو قندی، اشکنه مخصوص اصفهان، کاچی هفت دخترون، کباب مشتی، یخنی لوبیا، تاس کباب اصفهانی، خورش ماست، حلیم بادمجان و… اشاره کنیم. برای تنوع بخشیدن به منو هفتگی می توانید غذاهای محلی اصفهان را هم به فهرست خود اضافه کنید. بعلاوه اگر در این شهر مسافر هستید، به شما پیشنهاد می کنیم کباب اصفهان را از دست ندهید!

منبع: اسنپ فود
انتشار: 27 دی 1403 بروزرسانی: 27 دی 1403 گردآورنده: canadaro.ir شناسه مطلب: 2421

به "برترین غذاهای محلی اصفهان که همه باید بچشند!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برترین غذاهای محلی اصفهان که همه باید بچشند!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید