ایران در پساتحریم نباید فقط به صادرات نفت بسنده کند
به گزارش مجله سفر به کانادا، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران می گوید آنچه در فردای پس از تحریم ها اهمیت دارد، برنامه ریزی دقیق ایران برای استفاده از ظرفیت ها در بازسازی اقتصاد است.
حمیدرضا صالحی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران اظهار کرد: اقتصاد ایران ظرفیت های بسیار بزرگی دارد، اما در سال های گذشته به دلیل دور افتادن از اقتصاد دنیای و نبود ارتباطات گسترده با مسائل جدی روبرو شده است. از این رو اگر بنا باشد تحریم ها کنار بروند ما باید مقدمات لازم برای بازگشت اقتصاد ایران به تحرکات دنیای و استفاده از ظرفیت های لازم برای بهبود زیرساخت ها را در دستور کار قرار دهیم.
وی با بیان اینکه افزایش دوباره فروش نفت، کمترین فرصتی است که پیش روی اقتصاد ایران قرار می گیرد، بیان نمود: ما باید این سوال را بپرسیم که آیا هدف ما از تمام مذاکرات و لغو تحریم ها، صرفا افزایش 20 تا 30 میلیارد دلاری درآمدهای نفتی است؟ آیا ما امکان حضور و رقایت در سایر بازارها را نداریم؟ در واقع این یک موضوع نگران کننده است که اگر بنا باشد تحریم ها کنار بروند، ما تمام تمرکز خود را بر فروش نفت بگذاریم و به دیگر حوزه ها بی توجهی کنیم.
نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران ادامه داد: در این تردیدی وجود ندارد که با افزایش دنیای قیمت نفت و کاهش دسترسی کشوری مانند روسیه به بازار، امکان حضور ما در این حوزه فراهم خواهد شد و ما می توانیم بازاری که در سال های گذشته از دست داده ایم را پس بگیریم، اما اگر بنا باشد مانند گذشته ما با ذهنیتی محدودی، صرفا به فروش نفت خام دلخوش کنیم، قطعا در رسیدن به اهداف کلان اقتصادی ناکام خواهیم بود.
صالحی با اشاره به مسائلی که در حوزه سرمایه گذاری اقتصادی در ایران وجود دارد، شرح داد: ما نه تنها شرایط را برای حضور سرمایه گذاران خارجی فراهم نکرده ایم که حتی شانس حضور شرکت های داخلی در پروژه های کلان را نیز کاهش داده ایم. در کشوری مانند ترکیه بسیاری از برندهای بزرگ دنیا تولید مشترک و خط تولید رسمی دارند و این کالاها به نقاط مختلف دنیا صادر می شود. چرا ما در ایران نتوانیم این سرمایه گذاری های مشترک را فعال کنیم؟ این سرمایه گذاری ها می تواند برای ما آورده اقتصادی قابل توجه و امنیت در برابر تحریم های آینده را به ارمغان بیاورد.
وی در پاسخ به سوالی درباره امکان جایگزینی گاز ایران با گاز روسیه پس از تحولات اخیر نیز گفت: ما باید برای حضور در چنین بازارهایی برنامه ریزی کنیم. ورود به کنسرسیوم های بین المللی با حضور چند کشور منطقه و ارائه راستا انتقال گاز ایران به اروپا قطعا گره گشا خواهد بود و اگر تفکر درستی غالب شود، در این تردیدی نیست که گاز ایران می تواند به مقاصد دورتر نیز صادر شود.
منبع: اتاق بازرگانی ایران