یادداشت آشفته گی؛ فیلمی که بیننده اش را آشفته می نماید

به گزارش مجله سفر به کانادا، سینمای عاشقانه-جنایی، یا عشق هایی که در نهایت تبدیل به جنایت می شوند در دنیاِ سینِما سابقه طولانی و پر و پیمانی دارند، مثل: غرامت مضاعف بیلی وایلدر، یا نمونه های متاخر و به روزتری مثل: دختر گمشده فینچر که فیلم قدر نادیده ای بود و هست. در جشنواره سال جاری با فیلمی به نام آشفته گی ساخته فریدون جیرانی روبه رو هستیم که قرار است از همین دست فیلم های سینمای عاشقانه-جنایی باشد. فیلمی که مانند عنوانش سراسیمه است و از آشفتگی بیش از حدی رنج می برد. شبیه شخصیت های فیلم که هیچ کدامشان انگیزه معین و واضحی برای انجام اعمال خشونت بارشان ندارند. فیلم و فیلمساز هم نمی توانند در نهایت خروجی درست و موفقی را به مخاطبشان تحویل دهند.

یادداشت آشفته گی؛ فیلمی که بیننده اش را آشفته می نماید

شاید معدود نکات مثبتی که می توان به آنها اشاره نمود: قاب بندی عجیب و کمی کج دوربین محمد سلامی و موسیقی گوش نواز کارن همایونفر باشد و البته طراحی صحنه و لباسِ مناسب و فضاسازی خوبی که به درست از کار درآمدن اتمسفر جنایی و تیره فیلم یاری می نماید.

بازی ها خام و ناپخته، گره گشایی داستان پیشِ پا افتاده و تا حدودی برای من مضحک است. بیننده هیچ حس همذات پنداری با هیچ یک از شخصیت های داستان پیدا ننموده، به همین علت هم سرنوشت شخصیت اصلی نیز فاقد اهمیت می گردد. گویا کارگردان بعد از تجربه متفاوت و تا حدودی پیروز خفه گی، دوباره خودش را تکرار نموده با این تفاوت که این بار تصاویر رنگی و کمی کج هستند، چرا؟ چون قرار است ما با این پیشینه ذهنی وارد داستان شویم که شخصیت اصلی داستان در آشفتگی به سر می برد. گویا کارگردان نمی داند که باید این آشفتگی با ایجاد دغدغه برای تماشاگر ایجاد گردد و ما باید این تاثیر را از شخصیت اصلی داستان بگیریم نه اِفه های خودنمایانه و تا حدودی بی ربط فرمی به داستان.

در نهایت باید به این موضوع اشاره کنم که فیلم هیچ زمان و مکان مشخصی را به تماشاگر معرفی نمی نماید و در سیالیتی بی انتها به سر می برد، آن قدر که بیننده انگار همچنان با خانم مشرقی، شخصیت ثابت همه فیلم های جیرانی، روبه روست و گاهی خودش را در میان انبوهی از شخصیت های فیلم های قبلی و مشابه جیرانی گم می نماید.

در انتها آشفتگی فیلم به بیننده سرایت نموده و باعث می گردد در ورودی سینما، در میان ازدحامِ جمعیتی که در حالِ گپ و گفت سینمایی و خرید بلیط در سرمای زمستان هستند، پناه به چای ببرد و این چنین بر این سردرد سینمایی غلبه کند.

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 2 اردیبهشت 1404 بروزرسانی: 2 اردیبهشت 1404 گردآورنده: canadaro.ir شناسه مطلب: 2446

به "یادداشت آشفته گی؛ فیلمی که بیننده اش را آشفته می نماید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یادداشت آشفته گی؛ فیلمی که بیننده اش را آشفته می نماید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید